Planer på att anlägga en strandnära stugby på ”hotellåsen” i Lekvattnet får bybor att rasa över planerna.
På ett samrådsmöte i början av september kom över 100 personer – i en by med bara 200 invånare.
– Planerna för att utveckla Lekvattnet är kanske bra, men det är på fel ställe, mitt i byn, säger en ortsbo.
Företaget Unike Finnskogen som idag har fem hus på Lillberg väster om Lekvattnet har planer på att anlägga en stugby mitt i centrala Lekvattnet.
Området ligger strandnära vid Näverbodsjön på ”hotellåsen”, som fått sitt namn av ett stort turisthotell som revs efter andra världskriget 1945.
”Hotellåsen” består idag av en farbar väg för bil och den intilliggande ”kärlekstigen” som är omtyckt av de boende i Lekvattnet. Båda nås från bron mellan Näverbodsjön och Kyrksjön och passerar platsen för det gamla turisthotellet och fortsätter mot det gamla bönhuset.
NWT kan på plats konstatera att det handlar om ett naturskönt område som nu kan bli en stugby. Rester av fundament finns kvar av det gamla turisthotellet och de tallbarrsbelagda och breda stigarna på ”hotellåsen” är utmärkande.Den platsen vill byborna bevara.
Anders Nilsson bor alldeles intill området och kan få en turistanläggning som granne.
– Efter jag hörde det första om planerna har jag gått och mått dåligt och det har varit dåligt med sömn. Jag bor ju så nära och det här är inte alls bra. Jag anser att det förstör hela Lekvattnet om det blir verklighet av det här, säger Anders Nilsson.
Trots att det varit samrådsmöte 9 september på Hemgården är åsikten att information borde ha gått ut tidigare för de boende i Lekvattnet.
– Planerna för att utveckla Lekvattnet är kanske bra, men det är på fel ställe, mitt i byn. Det borde finnas ett ställe i någon utkant, där det stör mindre, säger Anders Nilsson.
– Det finns inget ställe som har ett campingområde mitt i byn, säger ortsbon Tony Persson.
Lekvattnet består av cirka 200 fast boende och kanske lika många boende med fritidshus. Över 100 personer kom på samrådsmötet.
Knut Haugen från Austmarka är rå-granne med den fastighet på cirka tre hektar som är föremål för exploatering på ”hotellåsen”.
Jag fick intrycket att nästan hela bygden ställde upp på samrådsmötet, säger Knut Haugen.
– Jag har anknytning till bygden sedan 1989. Jag vill Lekvattnets bästa. det är därför jag är här idag och därför jag var på samrådsmötet. Jag tycker det här samhället förtjänar bättre än de här planerna, tillägger Knut Haugen.
– Vi vill ha ”hotellåsen” orörd och det kan få vara ett park- och strövområde, med sina nuvarande växter och djur. Men att röja och gallra och göra det lite snyggt för alla, säger Anders Nilsson.
Samrådsmötet handlar om att ta fram en ny detaljplan i Lekvattnet. På plats 9 september var stadsarkitekt, samhällsplanerare, planintressent och plankonsulter inbjudna.
– Det var cirka 95 personer på samrådsmötet. Det är en klick som är emot. De som är negativa är väl de man hör mest. Det var många som var positiva eller neutrala. Direkt efter mötet fick jag e-post och telefonsamtal där folk stöttar. Och det var folk på mötet som tog upp att de är positiva, säger Nader Andreas Fahim.
– En arbetsgrupp med tio personer har etablerats i Lekvattnet. Under hösten kommer gruppen att arbeta med och behandla olika förslag samt informera invånarna, tillägger han.
Vad säger du om att ortsbor inte vill ha någon exploatering alls på ”hotellåsen”?
– Det är ju så att kommunen 2017, före min tid, har startat arbetet med att utpeka lis-områden (LIS=landsbygdsutveckling i strandnära lägen, reds anm). ”Hotellåsen”, Stensgårds utskog 1:48 blev klubbat som Lekvattnets enda lis-område. Jag har hållit på med det här i två år och haft dialog med kommunen. Jag hade möte med kommunen för att diskutera den här formen av verksamhet som jag jobbar med. Planbesked är skickat baserat på mötet, säger Nader Andreas Fahim.